Over ons


Jeugdcircus Don Bosco uit Oudenbosch is opgericht in 1956 en in al die jaren hebben enthousiaste vrijwilligers kinderen van 4 tot 18 jaar getraind en opgeleid tot amateurcircusartiesten. Met onze artiesten verzorgen we optredens in binnen- en buitenland. Het oefenen van de verschillende circusnummers vind plaats op doordeweekse avonden. Iedere avond wordt een bepaalde act of oefening getraind in ons eigen circusgebouw aan de Hellemonsstraat in Oudenbosch (achter de basiliek).

Geschiedenis
De Italiaanse priester Giovanni Bosco (1818-1888) wilde verbetering brengen in de situatie van achtergestelde jongeren. In 1859 richtte hij een congregatie op met het idee "doen wat goed is". Wereldwijd zijn er mensen in de voetsporen van "Don Bosco" getreden. Zo ook broeder Gangulfus en Kapellaan Kloeg. Zij begonnen in 1956 een jeugdcircus om de "badraven" (kwajongens, belhamels) van de straat te houden en enig houvast te bieden.

Visie & Missie
Sleutelwoorden bij ons circus zijn; aanwezigheid, liefde en hartelijkheid, redelijkheid, dialoog, verantwoordelijkheid, stimuleren, vertrouwen, ruimte. Deze sleutelwoorden vinden we terug in de manier waarop wij met de kinderen in ons jeugdcircus willen omgaan. Allereerst willen we een plaats zijn waar het voor de kinderen gezellig vertoeven is. Samen met de kinderen bouwen we aan circusacts. Hierbij leren ze samenwerken, overleggen, op elkaar te vertrouwen, elkaar te stimuleren en verantwoordelijkheid te dragen. De trainers zijn er om de kinderen te stimuleren en de ruimte te geven. Zo leren zij zich deze belangrijke vaardigheden op een hele plezierige manier eigen te maken.

Vrijwilligers
Het circus draait helemaal op vrijwilligers. Onze trainers zijn mensen die raakvlakken hebben met het onderwijs, met name bewegingsonderwijs, oud circusartiesten, pabostudenten etc. De medewerkers zijn mensen die het fijn vinden om met kinderen te werken, die het leuk vinden om te assisteren bij de trainingen, die goed kunnen schminken, kleding ontwerpen en/of maken, die geluid, licht en techniek als hobby hebben enzovoorts. Voel je hierdoor aangesproken, aarzel dan niet en kom eens een proefperiode meedraaien om te zien of je bij jeugdcircus Don Bosco past.


Bestuursleden


NaamFunctie
Stefan VermuntVoorzitter
Martijn CooijmanPenningmeester
Jan MatthijssenSecretaris